onsdag 2 september 2009

Dåså...

Stort tack till alla som orkade ta sig tid och hjälpa mig lite när det gäller min prissättning. Jag uppskattar det verkligen. Det har inte varit lätt. Alls. Jävligt svårt faktiskt. Många sömnlösa nätter. Vad är jag värd? Är det och det för dyrt? Kommer jag någonsin att kunna leva på det här? Jag hatar att jag inte är rik som ett troll och kan föreviga något av det finaste i folks liv gratis. Men jag måste ju också äta. Jag kommer att sänka priset som jag ursprungligen hade tänkt ta och ligga rätt lågt 2010. Lågt jämfört med många andra fotografer, vill säga. Allting är ju relativt. Det finns säkert de som tycker att jag tar överpris. Som inte inser hur mycket tid jag lägger ner. Att arbetet inte är slut när jag kommer hem från bröllopet.
Att det snarare börjar.

Men jag älskar det. Tro inget annat.

Jag hade ursprungligen tänkt ta 12900 kr för en heldag 2010. Jag har beslutat mig för att ändra det till 10000 kr och fortfarande inkludera samma saker. Betänk att det dras skatt på de pengarna. Slå sedan ut summan på två-tre veckor. Inkludera slitage av utrustning - utrustning som kostar en hel del. Fortfarande för dyrt? Tja. Jag tvingar ju ingen att anlita mig. Free will, people. Free will.
Jag har valt att enbart fotografera heldagar, eftersom jag vill berätta en historia med mina bilder. Vi får väl se om jag kommer att göra några undantag. Man ska aldrig säga aldrig. Men jag föredrar att vara delaktig hela dagen. Slippa stressen (jag talar inte bara för egen del nu) och dokumentera allt istället för bara en liten del.

Så. Tack en än gång för hjälpen.
Alla ni.
Även du som tyckte att jag var värd 2700 kr.

12 kommentarer:

Missy sa...

Gullan. Du är bäst, värd vartenda öre du hade planerat. Ok?

Karolina sa...

tycker inte alls att 10 000 kr är mycket i sammanhanget, när du är med en hel dag o när man ser vilka underbara bilder du tar!

Jo sa...

Jag säger som jag sa sist: Det är INTE för mycket med tanke på hur många timmar du faktiskt lägger ner!

Min brudklänning för 17,40/tim var en engångsgrej. Varför GE bort sin fritid liksom?
(Jaja, jag vet att det senaste projektet också blev för billigt, men jag jobbar på att ta bättre betalt iaf!)

hedgehog-sara sa...

Jag håller med de andra smarta här - det är verkligen inte för mycket med tanke på antal timmar du lägger ner på det. Och på resultatet.

Frida sa...

Fotar du bara bröllop, eller gör du andra saker? Som tex barn? Jag är så sugen på att ha ett gäng fina (icke-studio) kort på mina knoddar...

Miss Upsey Daisy sa...

Jag tycker du är superduper begåvad. Verkligen. Jag blir så stolt över att se dina bilder. Fantastiska är de.

Spader Madame sa...

Absolutely fabulous... Spader kommer att betala... 2013 YUP!

Fru Choklad sa...

När jag skulle gifta mig så ringde vi runt till lite olika fotografer och jag kan säga att du är väldigt billig för allt du ska göra. En av de vi ringde till skulle fota i ca en timma och sedan skulle vi få ett album och lite bla bla bla. Inget superexta eller så utan ganska standard. Han skulle ha 30.000kr (Han fick inte jobbet kan jag säga) Vi fick tag på en annan som var jättebra. Samma lika med en timmes fototid. Ett album och en förstoring för det mycket lägre priset 5 000 kr. Så återigen. Då är väldigt billig med tanke på att du ska jobba i så många timmar både under själva dagen + allt efterarbete. För en heldag så där kan du lungt höja priset. Jag har kollat din fotoblogg och du är duktig nog att kunna ta mer betalt.
Samtidigt så kan det vara smart när man är ganska ny att ha låga priser för att få jobb och etablera sig på marknaden. Det kan vara smart med ett par hundår och sedan höja när jobben blir fler och fler. Det sprider ju sig om man är bra att jobba med och nästan alla frågar vem man hade som fotograf till bröllopsbilderna så andra par lär höra av sig när de ser vilka fina bilder du gjort till deras vänner.
(Jag ska skriva en peppingbok. Vill du ha ett ex? ha ha)

Camilla sa...

Jag var in på din fotosida och tittade och du tar fantastiska bilder. Massor med själ ... Kan tänka mig att det är svårt att hitta "rätt" prislapp men man ska värdera sin tid och sitt arbete tänk på det. :D

Tesa sa...

Jag tycker det låter minst sagt som ett vettigt pris, speciellt för en heldag.

tingeling sa...

billigt !!! utan att vara insatt i fotografkostnader över huvudtaget så slår det mig som billigt. och jobbar du som fotograf och skall försörja dig på det då är du ju professionell ju. (syns ju på bilderna förresten) och proffs kostar. kulor.

Miss Baglady sa...

Du tar ju sjuukt fina bilder. Det är klart det är värt de. De andra kan ju försöka få tag på nån billigare med samma kvalitet. Tror det är ganska svårt faktiskt.