onsdag 12 mars 2008

Jo, Moooomin....

Jag läste precis ut Mark Levengoods fina Sucka mitt hjärta, men brist dock ej. Jag älskade den, men hade lite svårt för att bestämma mig vilken slags berättarröst jag skulle använda mig av när jag läste. Varje gång jag läser en bok använder jag mig av en specifik röst, en röst som jag tycker passar bra till just den boken. Jag älskar Mark och hans finlandssvenska och det kändes lite som att slakta den fina texten när jag läste på ren svenska. Så jag ansträngde mig allt vad jag kunde och plöjde igenom Sucka mitt hjärta... med finsk brytning i skallen. Och nu kan jag liksom inte bli av med den där finska brytningen. Jag pratar som jag alltid har gjort, men jag kan inte släppa det finlandssvenska tänkeriet.

Hjälp.
Jag låter som Mumin i huvudet.

20 kommentarer:

Anonym sa...

Skulle inte du göra en Schulman o lägga av?

Miss E sa...

Anonym: Om du nu ogillar Miss KYd så mycket kanske du borde sluta läsa och kommentera hennes blogg...

Missy sa...

Men jag ÄLSKAR ju mumintrollen. (Försöker du stöta på mig eller? Du vet ju att jag redan är upptagen :o)

Anonym sa...

Hehehe, det är lätt hänt..

Innie sa...

Jag körde den som ljudbok där herrn läser den själv = finsk korrekt intonation fixad! Hett tips ;-)

Anonym sa...

Miss E: Hoppas du inte menar mig. :-) Finns många anonyma i dagens samhälle.

Anyway. =) Något jag tänkt på, som även kan fastna i ens huvud rätt lätt är när man ska ringa något speciell och så börja man tänka på något dumt. Sen oroa man sig för att säga detta när man väl börja prata. Till sist fokuserar man så pass mycket på att man kommer säga det, så man knapt vågar prata. :-P

Linda K sa...

oh jag har den som "lyssna på", med mark själv som läser. om du vill njuta den igen någon gång får du gääärna låna!

Ataharis sa...

Hahaha! Jag försöker förgäves få pojkvännen att läsa högt ur Muminböckerna med finsk brytning. Han har nämligen erkänt att han har gjort det för barn - så varför inte för mig? ;)

Linda sa...

Jag gör likadant när jag läser böcker fast tendensen här är snarare att det blir sån där engelska med indisk brytning. Vilket för övrigt också är supersvårt att få bort ur huvudet.

Rysk eller tysk brytning är också roligt.

Birdie-nam-nam...

Veliga hönan sa...

Hahaha :D Jag förstår precis. Jag håller just nu på att läsa en bok där ett par engelsmän just nu är på resa i USA och det är lite knepigt att hålla reda på de brittiska och amerikanska dialekterna i huvudet när de pratar. :) Knepigt det där.

swedette sa...

Inte för att förstöra Mark för dig, men har du tänkt på hur Jenny Beltran är väldigt lik Lilla My ? ?

Men visst, what's not to love about Mark?

josefine sa...

åh. mark är så himla bra!

viveca sa...

Åh du får inte sluta blogga. Då kommer jag upp och snor din fina nya mullbär. Bara så att du vet. Jag är bra på att smyga runt...... =D

cecilia sa...

det är mark som har läst in ljudboken på den. det är heelt underbart att höra honom själv läsa med sin rytm, humor och sitt uttal.

loathing sa...

haha jag brukar också skaffa fram en speciell röst om jag lsäer en bok. man brukar kunna känna av hur man ska läsa på sättet den är skriven och sådär. kul med böcker man gillar. jag orkar inte läsa just nu även fast det är sånt väder ute som är bra när man ska ligga på soffan och läsa, men jag blir alldeles för rastlös. ikväll ska jag dricka vin och spela tevespel, det är roligare.

Anonym sa...

en litenliten detalj bara: att prata finlandssvenska och prata med finsk brytning är helt skilda saker. En finlandssvensk har svenska som modersmål (många KAN inte ens finska)och pratar alltså svenska med dialekt. En dialekt som alla andra, tex gotländsk, norrländsk, skånsk... Ett bra exempel på det är just Mark. En med finsk brytning är finskspråkig och bryter helt enkelt. Arja Saijonmaa tex, hon bryter rent ohyggligt!

Peppe sa...

Det är helt normalt att tänka på finlandssvenska.

Tack anonym ovan för att du den här gången klargör skillnaden med att tala med finsk brytning och att tala finlandssvenska.

Blygisens betraktelser sa...

Glad Påsk på dig, Miss KYD.

Brukar ju förstås läsa här, och gillar din blogg.

Antar att du tar en paus från bloggandet, men ville lägga in en hälsning ändå.

Så, gladpåsk-kram till dig.

Hilda sa...

Ah...jag hade samma "problem", angenämt problem för den delen, när jag läste den. Gav upp och köpte den på mp3 istället med marcs röst såklart!

Alexia sa...

Haha, gissa om jag låter som mumin i huvudet efter att just ha lyssnat på Sucka mitt hjärta... som talbok, där Mark själv läser? Underbart!