onsdag 14 november 2007

Få bilar lyckades ta sig uppför den långa backen

Tenta nummer ett i raden av många närmar sig med stormsteg och jag gör inget annat än pluggar just nu. Eller, tja... Jag tvivlar på att det finns folk som intresserar sig för det jag läser, men eftersom jag behöver en liten break samt vill flasha lite (o)kunskap kommer här ett litet smakprov:

En gubbe vid namn Trudgill, som ingen förutom lingvistikerna bryr sig särskilt mycket om, satt länge och väl och grubblade på hur han skulle kunna göra översiktskurser i språkhistoria världen över ännu lite mer tråkigare. Ah, väste han till slut och tände sin pipa och hostade i trekvart, men fortsatte trots det att blossa på pipan, eftersom han ju är engelsman och engelsmän röker pipa. Det vet ju varenda kotte. Sedan rättade han till sin tweedkavaj med läderlappar på armbågarna och plitade ner en mening på ett papper.

VERY FEW CARS MADE IT UP THE LONG HILL

Sådärja, mumlade han för sig själv och skrockade lite med pipan dinglandes i ena mungipan. Då var jag väl färdig för idag. Jolly Good. Dags att gå ut och äta lite fish and chips. (Fast han sa det naturligtvis inte på svenska) Och så gick han och åt fish and chips. Och här sitter jag och tragglar med sagda mening som går ut på att orden kan uttalas olika beroende på var i England man bor. Och nu ska vi se vad jag kommer ihåg.

*Harkel*

VERY -- 'y' kan uttalas /e/ /I/ /i:/

FEW -- 'ew'-ljudet uttalas /u:/ eller /ju:/ - antingen droppar man eller petar in ett /j/

CARS -- /r/ uttalas olika beroende på var man kommer ifrån. Sydvästra England och Lancashire samt Skottland och Irland uttalar /r/ med tungan/tungspetsen uppåt/bakåt (rhotic vs non-rhotic).

MADE -- 'a' uttalas /ei/ /ie/ /e/

UP -- 'u' uttalas /u/ i norra England och /^/ i södra delen (även Skottland och Irland).

LONG -- 'ng' uttalas antingen /ng/ eller /n/

HILL -- 'h' kan droppas: 'ill
-- antingen mörkt /l/ (lyft tungryggen lätt mot mjuka gommen, tungspetsen pressas mot tandvallen) eller ljust /l/ (tungryggen stannar nere)

Så. Var det lika skönt för er som det var för mig? Aaahhh...


4 kommentarer:

Ylva sa...

Hur kan det heta rhotic?! Kan det inte uttalas erotic då? Hur man nu uttalar R på ett erotiskt sätt. Själv har jag kommit över min skräck för skorrande R för länge sedan eftersom jag lever ihop med en smålänning.

Galatea sa...

Alltså, det här inlägget gav mig sådana vidriga flashbacks att jag blev tvungen att logga in på studera.nu för att garantera mig själv att jag faktiskt HAR tentat av den där skiten och inte behöver genomlida det någonsin igen.

Eww, äckligt!
Äckliga gubbe.

miss e sa...

Minns inte ens att jag läst något liknande, men så har man ju en tendens att förtränga traumatiska minnen också...

Miss KeepYourDistance sa...

Ylva: Hahahaha! Det har jag faktiskt aldrig tänkt på. Allvar. jag komemr aldrig kunna säga "rhotic" igen utan att garva nu. :D (rrrrraaorrrr --> jätterotiskt läte)
Galatea: Ja. Äckelpäckel.
Miss E: Var glad för det. Tacka din lyckliga stjärna.