söndag 9 september 2007

Vem ska trösta Shakespeare?

Macbeth ska vara utläst på tisdag. Trodde det skulle bli lätt som en plätt med lite Shakespeare så här i början av terminen. Schysst mjukstart. Tog med mig boken på spårvagnen. Började läsa. Gav upp efter fyra sidor. Shakespeare på engelska är inte Shakespeare på svenska. Shakespeare på engelska är snarare: vaffan betyder det där? Läser du Shakespeare på spårvagnen? förfasade sig en klasskompis som jag satt bredvid häromdagen och som fick ta del av min Shakespeare-ångest. Jo, sa jag. Jag gör väl det. Hon skakade misstroget på huvudet. Shakespeare skulle vända sig i sin grav, mumlade hon. Och jag skämdes.

Eller som min föreläsare uttryckte det: Shakespeare ska läsas högt. Gärna så ni stör grannarna.

15 kommentarer:

miss Shakespeare sa...

Lilla du, ring mig om du är i stan imorgon ska jag fixa en förenklad version av Macbeth åt dig, den är jättebra och jag brukar använda den till eleverna. Kan inte fatta att du inte frågat mig innan - hallå??? JAG ska trösta Shakespeare, he's my man.

Missy sa...

Jag har lite Shakespeare... eh... uh...grejer(?) som du kan få låna. Det är inte för inte man har läst en fempoängs Shakespeare-kurs i sina dar.

Miss KeepYourDistance sa...

Miss Shakespeare: Jag skulle hört av mig, men min lärare INSISTERADE på att alla skulle ha the Norton Critical Edition, eller nå't. Jag hittade den på biblioteket. Men jag tar gärna din bok också, som komplement. Tack! Hör av mig imorgon.
Missy: Jag är lite upptagen med att äta bajs. Kan du återkomma lite senare? Hahahaha! Änyhoo...
Tack, gärna. Om du kan undvara dem. Ska inte du också läsa en Shakespearebok? Eller...? Det ska skrivas en liten uppsats också. Bara så du vet.

Missy sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Miss KeepYourDistance sa...

Vi är två grupper på dagtid - min grupp läser Macbeth, den andra Othello. Vi som läser Macbeth måste vara färdiga... typ NU! Othello-gruppen kan ta det lite lugnare. Säker på att du skulle läst den redan?

Miss KeepYourDistance sa...

Eh. Vad hände med din kommentar...? Missy? :O

Missy sa...

Jo, jag vet och våndas. Ty de har inte varit vänliga nog att ha samma pjäs på halvfartskursen. Nej, jag borde redan ha läst Othello. Det har jag inte. Hahhahahhahaa *nervöst skratt*

Men jag ska kolla bland gamla böcker och papper! Är lite osäker på var sakerna är nånstans...

Missy sa...

Man måste ju förvirra lite...?

JR sa...

Ojoj, kan tänka mig att det är lite tungrott att läsa Shakespeare på engelska. Själv satt jag på bussen och försökte läsa Tre män i en båt på engelska en gång som jag dessutom skulle skriva om sen. Den är ju skriven på 1800-talet så språket är inte så modernt..men rolig var den. Fast det bara GICK inte att läsa på bussen, det säger jag bara.

Anonym sa...

En gång läste jag Kalle Anka på bussen. Det om något är hardcore. Är svårt att följa med o skrivit på sånt ungdomligt språk. :-P
100spänn att varenda dålig anka i Ankeborg är skåningar dessutom. Skåningar är alltid badguys i Svenska saker. :-P Iallafall när dialekten används.

Miss KeepYourDistance sa...

Jr: Vissa böcker ska helt enkelt inte läsas på bussen, hahaha!
Anonym: Gör det Joakim von Anka till skåning? Är han ond? Låt oss analysera detta lite närmare. :O

Anonym sa...

Miss KYD: Joakim e väl inte ond? Bara snål.
Vet inte riktigt om Kalle har några ovänner med än Lucas. Men det är iallafall så i Shrek m.fl som har svenskt tal.

Ems sa...

OOOoooh! Macbeth is the only Shakespeare'story' I like. I laughed all the way through. I found it hilarious but am not sure it was intended to be as my teacher didn't agree... Anyway, why don't you buy 'Yorke Notes on Macbeth' - haven't used that particular one but have used Yorke Notes on other books and they explain all the boring and "huh?"-stuff so well.. could be useful for an exam later on or something...

Miss KeepYourDistance sa...

Anonym: Lite ond är han väl allt. Kom igeeeen... Jamen, Guld-Ivar Flinthjärta, då? HAN är väl ändå skåning?
Ems: We have to write an essay on Macbeth. I need to come up with sth good PRONTO! Such as: Free will in Macbeth or Lady Macbeth - a feminist? and so forth... Anyhoo. Thanks for the tip. I don't know if you can buy that book here, but I'll see what I can find. I really enjoyed Macbeth, by the way. But why does he have to be som frickin' STUPID! Hello! Goes around, comes around. Ay caramba.

maja sa...

bara sa du vet - min pojkvan som har engelska som modermal grat av frustation nar han laste macbeth nyss. och han ar tuff machoman som inte ens grater till filmen the notebook.