tisdag 3 april 2007

Nostalgi

De senaste sju åren har jag läst följande:

arkeologi
sexologi
medie- och kommunikationsvetenskap
samhällsvetenskap
franska
ännu mer franska
engelska

Nu ska vi se. Jag har två poäng arkeologi. De poängen tilldelades man automatiskt när man deltog i en boring as shite exkursion i Hisingstrakterna. Hisingen, Göteborg. Inte Hisingen, Peru. Ett tag hade jag faktiskt ambitioner att flytta uppåt i landet och läsa egyptologi. I bokhyllan står x antal böcker om faraoner, pyramider och gud vet vad mer och bara dammar. Så mycket för min Indiana Jones-karriär. Det jag fick ut av arkeologin kan sammanfattas med fyra ord: inte ett jävla dugg. Det var i och för sig rätt kul att leka med dödskallarna nere i institutionens källare, men bortsett från det var kursen ungefär lika spännande som att sitta och titta på färg som torkar. Märkligt nog är det ändå en del saker som fastnat. Som Lihultsyxans historia. Jag ska nog dra den på krogen någon gång. Uppskattas garanterat.
Sedan har vi sexologin. My, my, my. Sexologin. Kurslitteraturen var rätt trevlig, om jag inte minns helt fel. Synd bara att den var på norska. Eller var det danska? Bilderna var i hursomhelst väldigt trevliga. Och en sats sperma innehåller 45 kalorier. Kom inte och säg att jag inte lyssnar på lektionerna.
Medie- och kommunikationsvetenskapen... Jag ville bli journalist ett tag. Men det blev aldrig något. Journalistik är nog inte riktigt min grej. Det är en sak att sitta här och skriva lite dittan och dattan när jag känner för det, men någon bra journalist skulle jag aldrig bli. Det slutar bara med att jag står och rapporterar från någon kattutställning i Karlskrona, djupt bitter över att jag aldrig blev någon Annika Bengtsson. Så - strike that.
Samhällsvetenskapen? Då var arkeologin roligare. Rena rama skrattfesten i jämförelse. Jag tar av mig min osynliga hatt och bugar lite lätt inför alla som har ork att engagera sig i samhällsfrågor - jag hör dock inte dit. Jag satt mest och åt snickers och tänkte på annat.
Återstår gör franskan och engelskan. Det är först nu som jag insett vad jag vill göra. Språk. Böcker. Läsa. Analysera. Forska. Översätta. Jag är fullt övertygad om att det är nyttigt att byta inrikting åtminstone någon gång i livet för att vidga sina vyer lite, men just språk är något som jag skulle kunna tänka mig att syssla med tills jag... dör. Man ska inte underskatta flummande. Det kan vara jävligt utvecklande ibland. I det långa loppet. Så flumma på.

Och jag har påsklov. Jihoo!

18 kommentarer:

Anonym sa...

Ombyte förnöjer sägs det ju. Själv har jag varit rätt enkelspårig. Naturteknisk på gymnasiet, lite mer naturämnen på komvux eftersom jag inte ville hålla på med teknik. Började molekylärbiologi men var för inrutat och ville läsa mer människa-sjukdomar så bytte till biomedicin. Håller nu på ta ut min examen i detta och jobbar som forskare inom medicinsk genetik. Trivs som fisken i vattnet. :)

Fast nu vill jag ju bli läkare också till råga på allt vilket ser rätt ljust ut för närvarande. Vi ser vart vinden tar mig...

Hedgehog-sara sa...

oh lala - jag läste franska på högstadiet och i gymnasiet. Kommer ihåg en mening men minns inte vad den betyder.

Je suis en peu fatigue, mail il travaille dans une chantier.

eh? jag är lite trött och sen vaddå??? Men jag kan säga den i sömnen och det låter snyggt. och såklart: Ne pas covrir. Det kan jag på flera språk. Ei sa peittää, nicht überdecken och så.

och från mina ganska korta latinstudier minns jag:

Servum parvum prope impluvium videtis.

cool.

hedgehog-sara igen sa...

förresten kan man kanske använda Ne pas covrir om någon blir dryg mot en. Som ett svärord liksom.

Fröken Lund sa...

Språk är fantastiskt intressant. Du får lära mig all franska du kan när vi sticker till Paris i höst! :-D

Jag har läst lite C-språksfranska på komvux en termin och fick i alla fall MVG och franskläraren ville inte tro mig när jag sa att jag aldrig läst franska förut. Jobbig kvinna det där. Som att jag skulle försöka bluffa att jag var helt ny på det där med francaise. Pff..

Fröken Lund sa...

Sen har jag ju även 5 poäng engelsk grammatik och översättning samt 50 inkasserade (dock 60 studerade) universitetspoäng finska också. Host, host.

Sen kan jag lite latin också. Jojo, sånt får man lära sig på juris kandidatprogrammet. "Pacta sunt servanda", t.ex. Eller vad sägs om "Nullum crimen sine lege".

:-)

Linda K sa...

kul att du har provat på en massa! jag vill också göra det men jag får inte riktigt rumpan ur. och så behöver jag minst tio timmar mer per dygn!

Miss Upsey Daisy sa...

Påsklov är fina fisken. :-)

Mary Lady Luck sa...

Hey, vi är många som slingrat sig fram universitetsvärlden genom diverse kurser, jag har pluggat allt från genus, nationalism & etnicitet, ekonomisk förändring, global utveckling, sociologi, vetenskapligt tänkande och så den där jävla retorik-kursen.

Tror du jag tänker syssla med något av det? Näe. Inte alls.

Miss KeepYourDistance sa...

Fredrik: Läkare? Då kommer jag till dig med alla mina krämpor sedan. :)
"Du, Fredrik, vad är det här?"
Hedgehog-Sara: Nu ska vi se. "Jag är lite trött, men han jobbar på en byggarbetsplats." "Covrir" tror jag inte är ett ord - "courir", däremot, betyder "springa". Fast... Covrir kanske fungerar som en extravagant svordom, precis som du skrev.
COVRIR! C'est la merde! :)
Jag läste latin på gymnasiet. I två år. In vino veritas. Det är typ det jag minns, hahaha! :)
Fröken Lund: Ja, det är skitskoj med språk. mer språk till folket! Och den dä resan? Våren kanske blir bäst iaf, hahaha! Fan. Jag är så jävla pank. Jag ska se vad jag kan skrapa ihop i sommar. ;)
Linda K: Du, fler timmar på dygnet hade varit enormt bra. 20 till. Minst. Fatta hur mycket man skulle få gjort! :)
Miss Upsey Daisy: Visst är det! :D
Mary: Men du kanske tog samtliga poäng. Mer än vad jag gjort, hahahaha! Jag var iofs där. Men that's it. :P

vajlet sa...

ne pas couvrir betyder täck inte. det står väl på element om jag inte minns fel. annars brukar man kunna Luta er inte genom fönstret utantill på många språk E pericoloso sporgersi heter det på italienska men översättnigen är mystisk för det betyder Det är farligt att luta sig ut. inte samma sak JU!!! jag återkommer med prat om Akademien säger Vajlet som läst 80 p franska, 40 p lingvistik 20 ofullkomliga poäng tvåspråkighetsforskning o 5 p latin förutom några poäng etnologi med mångkulturell inriktning.

hedgehog-sara sa...

hm, couvrir kanske - det brukar ju stå på alla element. Ne pas couvrir? Må ikke tildekkes - får ej övertäckas :)

och min enda snygga franska mening var ju helt sugig. när ska man säga den liksom?

Tätortstimotej-anna sa...

Vackert! Nu blir jag inspirerat till att lista min akademiska stig, jag med :)

Missy sa...

Påsklov? PÅSKLOV??? Fy bubblan vad orättvist! Jag har ont i örat. Vill du byta?

Miss KeepYourDistance sa...

Hedgehog-Sara: Dra den iaf. Skit samma om den inte är grammatiskt sammanhängande. ;)
T-Anna: Gör det! :)
Missy: Nej, tack. :)

Anonym sa...

Tja, är man nu 155 så borde man väl ha lite krämpor..

- Nå lilla gumman, hur står det till idag då med både benskörheten och senildemensen??

JR sa...

Det där med sexologi lät himla intressant. Det skulle jag kunna tänka mej om jag får tenta av det på en gång..jag är ju redan expert. Hahaha

Miss KeepYourDistance sa...

Fredrik: Idag har jag en bra dag. Inga känningar av artriten än så länge. :) (artrit?)
Jr: Hahaha! Det var en intressant kurs. Synd bara att jag inte lyssnade så noga...

Anonym sa...

楓采,荷蘭村,亞士頓,湖水岸,水月雅緻,風緻主題,城市水棧,麗緹,簡愛,沐蘭,悅豪,高登,四季,愛莉園,微風,楓采,紅樓,麗景,七星,歐悅,楓采,桂冠,震點樂,歐悅,微風,沐夏,遊桐花,101,真善美,長青,港賓,甜蜜蜜,百老匯,箱根,碧雲天,采舍,涵碧園,愛情海,楓林,悅萊,花園,喜來登,春風,楓采時尚,麗緹,谷關明,圓緣,夢田,亞曼尼,花鄉,璽朵,允頌,春風,河堤,綠驛,御宿,激點,布拉格,青森,凱撒,柏克,國妃鷹堡,長興,花嫁情境,威尼斯,峇里島,日光花園,四季,春天,伊甸風情